Забраняват улова на есетрови риби за 4 години
Забраняват улова на есетрови риби за 4 години / Дарик Добрич

За 4 години се забранява риболовът на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море, съобщават от ИАРА. Заповедта е на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и касае видовете руска есетра, чига, пъструга и моруна. От териториалното звено в Добрич поясниха, че в Черно море се среща моруна, но рядко.

Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби и от синхронизиране със съседни държави - през миналата година България въведе едногодишна забрана, а в Румъния такава действа вече пета година.

При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Забранява се и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Заповедта не се отнася за риби и продукти от тях, отгледани в специализирани обекти за аквакултури - басейни и други съоръжения, изградени за тази цел.