Забраниха улова на щука и бяла риба
Забраниха улова на щука и бяла риба / ИАРА

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, до 30 април се налага забрана за улов на щука и бяла риба във вътрешни водни обекти и река Дунав през периода на тяхното размножаване, съобщават от ИАРА.

За първи път периода на забраната е изтеглен малко по-напред във времето по настояване на неправителствени организации, ловно-рибарски сдружения и любители риболовци. Това се налага от необходимостта от опазване на тези видове риби, заради по-ранния им размножителен период.

При случаен улов на екземпляри щука и бяла риба, те трябва да се връщат незабавно в съответния воден обект, от който са уловени.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА-Добрич  са извършили проверка в района на Дуранкулашкото езеро, съобщават още от агенцията по рибарство.  Контролните органи са открили и извадили от водата бракониерски мрежи с обща дължина 200 метра. Уловената в тях малко количество риба е върнато във водата.  Мрежите са унищожени и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.