За пети месец безработицата спада
За пети месец безработицата спада / Dariknews.bg

За пети пореден месец намалява равнището на безработицата в област Добрич, съобщиха от Бюрото по труда. В края на юли нивото е 8.71% и е с 0.25 пункта по-ниско от предходния месец. Спрямо миналата година, обаче, то остава по-високо с 1.08 пункта. В бюрата по труда в областта са регистрирани 9 172-ма безработни, като 3 125-ма от тях са в областния център. Спадът се отчита във всичките 8 общини в Добричко, както и в цялата страна, сочи статистиката.

През юли са заявени 575 работни места, а други 208 са по програми, от които 155 са по "От социални помощи към осигуряване на заетост". Най-много са се търсели служители в търговията и туризма, селското стопанство, преработващата промишленост и операциите с недвижими имоти. На работа са постъпили 624 души, от които 364 - с посредничеството на бюрата по труда.

В момента Бюрото по труда в Добрич разполага със 106 свободни работни места. 21 от тях са за почасов труд, 15 - за висшисти, 80 - за работнически професии. Оттам коментираха, че за разлика от други градове, все още не е започнало търсенето на учители, като засега има само 5 свободни места в областния град. За пример във Варна вече са обявени 40 бройки.

71 безработни ще се обучават по Схема "Развитие", която стартира сега, със средства на Европейския социален фонд, съобщават още от Бюрото. Те ще се квалифицират в екоинспектори, общи работници и спасители. Очаква се 69 от тях да постъпят на работа в общинските администрации, като кметствата вече са информирани за възможността. Обучението е 8 месеца, а заетостта се осигурява за една година.

От Бюрото по труда очакват повече работодатели да проявят интерес и към Схема "Адаптивност" за служители на 4-часов работен ден, които ще бъдат обезпечавани със стипендия от по 176 лева докато посещават курсове за преквалификация.