За една въртяща се изложба
За една въртяща се изложба / снимка: Валентина Добринчева

Какво най-често остава, като си тръгнеш от морето? Пясък в обувките и някоя мидичка по джобовете. С един куфар, пълен с такива неща пристигнаха в Добрич и художниците Иван Бахчеванов и Никола Станчев. И подредиха разказите си за морето и неговите хора в Художествената галерия - 17 живописни и 13 пластични.

Скулпторът Станчев живее от 1971 година в Бургас, но е с добрички корени. Роден е през 1943 година. В момента участва в конкурса за паметник на ген. Иван Колев. Изложби има в София, Бургас, Ротердам и Амерсфорд, Холандия.
От 1976 до 1979 г – организира Международния симпозиум по скулптура в камък на открито в Бургас. От над 140 произведения на участниците, аранжира настоящата скулптурна експозиция на открито в морския парк на Бургас.
Автор е на входния знак на Бургас, пластичната композиция пред Театър за опера и балет – Бургас, паметника на поета Христо Фотев, пластики пред община Бургас и на гаровия площад, на водното огледало с пластика пред Областен Съвет – Бургас, на паметника на македонските бежанци в Несебър и на паметник на певеца Георги Минчев в Созопол. 5 фотопана с част от тези момументи също присъстват в изложбата и повечето са много хубави.

При откриването на изложбата Никола Станчев дари на добричката художествена галерия своята пластика „Романтик”, посветена на поетичното изкуство. 

Иван Бахчеванов  е роден през 1952 г. в Бургас. Завършил е декоративно-монументална живопис в Художествената академия.
Има самостоятелни изложби в София, Созопол, Бургас, Полша, Виена, Белгия. През 2002-ра прави изложба "13 измити спомени от едно плаване в непознато море", като творбите са превърнати и в 13 илюстрации на юбилейната книга на големия полски поет Р. Линковски.
От 1986 год. Иван Бахчеванов е директор на градската Художествена галерия в Созопол, която е настанена в една сграда на брега на морето – бивше училище, строено преди 116 години. С неговите усилия там започват ежегодно да се провеждат пленери по живопис и скулптура с международно участие, както и изложби, представящи изявени автори на българското и световно изобразително изкуство.

Той покани добричката галерия да му гостува през активния летен сезон с колекция Избрано от фонда си, като обеща да върне визитата с експозиция на безценни произведения на големия български маринист проф. Александър Мутафов.

Иван Бахчеванов показва живописни платна, които са фрагментарни и пълни със загадки. Могат да се гледат и от четирите им страни и разкриват винаги различни сюжети. Разказват истории, както каза Никола Станчев. Затова и част от тях са изложени на въртящи се стойки и могат да се разгледат по този нетипичен начин. Самият художник сладкодумно ви повежда за ръка през света, който е нарисувал. За пропусналите срещата с него, прикачваме един звуков файл, в който Иван Бахчеванов разказва как се е случила тази изложба, как вижда работата си по нея и в созополската галерия, а накрая - Никола Станчев споделя как му се струва Добрич след 20-годишно отсъствие.

Приятно гледане и слушане!