Образователната програма в добричкия съд започна с лекция
Образователната програма в добричкия съд започна с лекция / Дарик Добрич
Окръжен съд - Добрич участва за четвърта поредна година в образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието, която датира от 2014 г. и е под наслов „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
 
Тази година две училища партнират на институцията – СУ „Димитър Талев“ и СУ „П. Р. Славейков“. Техни ученици от X и XI клас ще посещават лекции, симулативни процеси, ще проведат дискусии. Лектори ще бъдат съдиите Калиптен Алид от наказателно отделение, Георги Павлов от търговско и Галатея Ханджиева, която е и председател на Окръжен съд.
 
Тяхната цел е в следващите 5 месеца, гостите им да научат как могат да защитят правата си чрез съдебните институции, как да се предпазват от престъпления, какви са видовете съдебни услуги. Ще се говори за детското насилие, хулиганските прояви, трафика на хора, престъпленията, свързани с наркотици.

Пред младежите ще бъдат представени конкретни казуси на тежки семейни конфликти с насилие, приемна грижа, лишаване от родителски права. Програмата стартира днес с урок за структурата и професиите в съда.
 
Тази година е планиран и курс по европейско право, във връзка с Председателството на Съвета на ЕС. Младежите ще научат повече за правата и задълженията си като европейски граждани, както и взаимоотношенията между съдебните органи от различните държави-членки.
 
Галатея Ханджиева подчерта, че в годините на осъществяване на образователната програма, съдиите имат възможност да се убедят колко е интересно за децата да влизат в съда, да посещават реален процес, да учат за правата си. Инициативата на българския Висш съдебен съвет е призната и в Европа – получила е отличие в международния конкурс „Кристални везни на правосъдието“, където е била финалист заедно с още четири проекта на различни страни.
 
Очаква се тазгодишната образователна програма да бъде закрита в Окръжен съд – Добрич на Деня на Европа - 9 май.