З4 души са били инфектираните на курбана в Божурово
З4 души са били инфектираните на курбана в Божурово / sxc.hu

34 души на възраст от 3 до 82 години са били прегледани на 16 и 17 август в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари с гастроентероколитни оплаквания, съобщиха днес от РЗИ-Добрич. 22 от тях са хоспитализирани в инфекциозното отделение на болницата с диагноза бактериална чревна инфекция. Заболелите са от с. Божурово, общ. Добричка, и селата Полковник Дяково и Бистрец в общ. Крущари.

Информация е подадена в отдел „Противоепидемичен контрол” на РЗИ - Добрич от дежурния инфекционист на 17.08.2015г. в началото на работния ден и своевременно е започнато епидемиологично проучване. Уведомена е ОДБХ и проведено съвместно проучване на място в с. Божурово на 17.08.2015г. Заразата е тръгнала от банкет с курбан. Обходени са домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото.

На 18.08.2015г. екип от отдел „Противоепидемичен отдел“ на РЗИ - Добрич продължи епидемиологичното проучване в с. Божурово, като е създадена организация с органите на местната власт за издирване и уточняване на всички лица, присъствали на събитието, уточняване на обективното им състояние и насочването им за преглед, изследване и медицинско наблюдение към личните лекари. Към момента са уточнени 65 присъствали на курбана лица.

В домакинството е заклана овца от личното стопанство на 15 август и месото е съхранено във фризер, като има закупени продукти и от търговската мрежа. На следващия ден в часовете 12.00-16.00 са били приготвени са 8 ястия от 2 жени от селото. Присъстващите са започнали консумацията на приготвените храни в 16 часа, първите субективни оплаквания (повръщане и профузна диария) са се появили около 18.30 ч., когато първите заболели са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич и след консулт с инфекционист 20 души са хоспитализирани след 19.00 ч.

За периода 16-18.08.2015г. в Спешно отделение и при ОПЛ в с. Божурово са потърсили медицинска помощ още 12 лица, на които е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации.

На 17.08.2015г. вечерта в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от с. Божурово с диагноза бактериална чревна инфекция.

От всички амбулаторно прегледани пациенти и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти, са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ - Добрич.

Продължава постъпването на проби в РЗИ - Добрич за микробиологично изследване на присъствали на събитието лица. Всички, които не са хоспитализирани са предадени и насочени към ОПЛ за преглед, изследване и медицинско наблюдение.

Днес 20 от хоспитализираните лица са изписани клинично здрави.