Взрив от хепатит в Каварненско
Взрив от хепатит в Каварненско / netinfo

Епидемичен взрив от вирусен хепатит тип „А” е регистриран през изтеклата седмица сред лица от Каварна и село Българево, съобщават от РИОКОЗ – Добрич. В момента хората живеели и работели в местностите „Чиракман” и „Дълбока” край морето.

Става дума за 6 души на възраст от 24 до 46 години, които в периода от 28 юли до 25 август 2006г. са били хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ в Балчик. Огнището на вируса все още не е локализирано, каза шефката на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова.

Заболелите били семейни приятели и не работели на едно място. Затова било трудно да се разбере откъде идва заразата. Хубавото е, че няма нови заболели и липсват сведения за разрастване на “болестта на мръсните ръце”, каза д-р Ангелова.

Екипи на РИОКОЗ са взели проби за изследване на всички контактни лица. Епидемиологичното проучване продължава. Предупредени са местните джи-пита. За ограничаване и ликвидиране на взрива са предприети всички необходими профилактични и противоепидемични мерки, увери д-р Ангелова.