Противопожарен път в Сребърна
Противопожарен път в Сребърна / netinfo
Възстановиха  411 кв.м нарушени участъци от западния противопожарен път към Поддържан резерват „Сребърна“. Това съобщиха от Регионалната инспекцията по околна среда и водите в Русе, след приключило заседание на комисия от представители на инспекцията и строителната фирма за приемане на ремонтните дейности.

Възстановяването на противопожарните пътища, попадащи в буферната зона на резервата, се извършва периодично, тъй като валежи отмиват част от трошенокаменната настилка.

Западният противопожарен път е изграден през 2003 г. за осигуряване на достъп на специализирани автомобили в случай на пожар или осъществяване на поддържащи и възстановителни дейности от охраната на резервата.

Той съвпада с един от най-използваните маршрути от туристите в резервата „Сребърна“ - от Природонаучния музей до река Дунав. По него категорично е забранено движението с моторни превозни средства и каруци, припомнят от инспекцията.

Ремонтните дейности са в съответствие с утвърдения План за управление на защитената територия и се финансира от Предприятието за управление дайностите по опазване на околната среда (ПУДООС).