Въвеждат отново „синя зона” в Добрич
Въвеждат отново „синя зона” в Добрич / Дарик добрич

Общинските съветници на Добрич одобриха нова Наредба за въвеждане на „синя зона” в града. До днешното гласуване се стигна, след като първоначалният вариант на Наредбата беше отменен с решение на Върховния административен съд.

Според кмета Детелина Николова в приетия днес вариант посочените от съда пропуски са отстранени и Наредбата ще гарантира нормалното експлоатиране на синята зона.

Планира се да бъдат въведени 400 паркоместа, от които 200 са определени за „синя зона”, а 80 за служебен абонамент. Новото в гласуваната Наредба е отделянето на 120 паркоместа за живущите в района на зоната. 12 лева на месец е таксата, която гражданите ще плащат, ако желаят да ползват тези места за паркиране. Служебният абонамент остава 60 лева на месец. Таксата за престой също не се променя – по 1 лев на час ще се плаща за паркиране на автомобили в границите на „синята зона".

Съветниците приеха и текстове, с които се забранява движението на товарни автомобили с маса над 3.5 тона в пешеходната зона на града и с маса над 6.5 тона в Централната градска част.

За въвеждане на платеното паркиране до момента са изразходвани над 22 хил. лева. Заложените приходи от „синята зона” за тази година са в размер на 478 хил. лева.

Наредбата беше приета с 30 гласа „за”, 6 от съветниците гласуваха „въздържал се” , а единственият глас против беше на д-р Георги Желев от НДСВ. „В мотивите за въвеждането на „синя зона” е посочено, че в града има много неправилно паркирани коли и общината и полицията не можели да се справят с това. Аз обаче не останах убеден, че точно платеното паркиране ще намали задръстванията и ще помогне на МВР да се справи с неправилно паркиращите”, коментира Желев.