Върнаха парите за читалищата в бюджета на Каварна
Върнаха парите за читалищата в бюджета на Каварна / Дарик Добрич - архив

Средствата, предназначени за издръжка на читалищата в Каварна са върнати от резерва отново в бюджета, решиха на днешното си заседание съветниците от крайморската община. Сумата е в размер на 74 хил.лева, от които 60 хиляди са предназначени за читалище "Съгласие" в Каварна.Новината потвърди за Дарик председателят на Общинския съвет в Каварна Иван Кьосев. Той информира, че решението е взето с 11 гласа „за” от членовете на БСП, РЗС и ДСБ, 4-ма от ГЕРБ са гласували против, а 2-ма съветници от ДПС са отсъствали от заседанието.

Парите, с които трябваше да бъде дофинансирана читалищната дейност в общината бяха блокирани и отнесени в резерва на предишното заседание на Общинския съвет в Каварна. Оставени в резерва бяха и 692 хил.лева от бюджета на Каварна, предназначени за издръжка на спортните клубове с мотива, че 8 от клубовете не са регистрирани в обществена полза и според закона за държавния бюджет не може да се финансират от местни приходи. Днес съветниците оставиха парите за спорт отново в резерва.

Рамката на бюджет 2012 в размер на 12 млн. 456 хил.лева. е спазена, уточни Кьосев. Той подчерта, че оттук насетне има два варианта – областният управител да се съобрази с решението на съветниците или отново да го върне поради незаконосъобразност, както е станало на предишното гласуване на бюджета.
Иван Кьосев информира още, че на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет са били поканени председатели на спортни клубове и на читалищни настоятелства, те обаче не се отзовали.

На днешното заседание на Общинския съвет отново не присъства и кмета на Каварна Цонко Цонев. Той атакува пред Административния съд решението на общинските съветници за приемане на бюджет 2012 от заседанието на 17 февруари.