Второкласник от Добрич ще представя България на Европейското и Световното по шахмат
Второкласник от Добрич ще представя България на Европейското и Световното по шахмат / Дарик Добрич

Книгата „Добруджанци до върховете на Олимп” получи като подарък 8-годишният Момчил Петков от Добрич, който преди дни стана републикански шампион по класически шахмат, от кмета на града Детелина Николова. Градоначалникът пожела на малкия шахматист някой ден също да покори най-високите върхове в своя спорт. Второкласникът от ОУ „Хр.Ботев” гостува в община Добрич заедно със семейството, учителите си и своите треньори от шах клуб „Енергия 21”.

„Добрич никога не е имал толкова малък шампион” – заяви с гордост треньорът на Момчил Тодор Спиров. Той разказа, че детето отделя време за шах всеки ден и в момента разучава партиите на четвъртия световен шампион по шахмат Александър Алехин.

Второкласник от Добрич ще представя България на Европейското и Световното по шахмат
netinfo

 

Момчил Петков стана шампион на България по класически шахмат за момчета до 8 години на държавното първенство в Пловдив в конкуренция с 54 състезатели, като от 9 изиграни партии допусна само една загуба. Второкласникът от Добрич ще представя страната ни на Европейското първенство по шах през септември в Черна гора и на Световното първенство през декември в Обединени Арабски Емирства.

За успешното представяне на своите възпитаници шахматен клуб „Енергия 21” е получил вчера от община Добрич 3 000 лв., информира кметът Детелина Николова. Тя съобщи още, че до края на годината в градския парк ще бъдат монтирани шахматни масички, където добричлии ще могат да играят шах на открито.