Всички деца от социалните домове ще получат подаръци за Коледа
Всички деца от социалните домове ще получат подаръци за Коледа / Дарик Добрич

Операция "Плюшено мече" ще зарадва всички деца в социалните домове в Добрич. Тя се провежда за 8-а поредна година в страната и за първи път в нашия град. Целта е чрез дарители да бъдат осигурени новозакупени лични подаръци за деца и младежи от социални институции. Организаторите са осъществили връзка с 242 дома, в които тази година 4 377 дечица ще получат дар от Дядо Коледа.

В Добрич ще бъдат зарадвани 142 деца в 11 институции, разказа за Дарик регионалният координатор на кампанията Геновева Маринова. От тях 88 са с уреждания, а 17 са до 3 годинша възраст. Директорите на домовете са подготвили списъци с имената и желанията на децата, които са разпространени във Фейсбук. Дарители са се отзовавали на призива много бързо - в рамките на 2-3 часа, разказа Маринова. Вече са осигурени всички подаръци. В центъра за настаняване на деца с увреждания са си поискали предимно играчки, а в центровете от семеен тип има поръчани и дрехи, обувки и козметика. Младежите от Преходното жилище са пожелали зимни якета.

Освен личните дарове, Операция „Плюшено мече" осигурява и пособия и съоръжения, нужни на самите институции. Дарители, които се комбинират помежду си, или фирми са закупили сух басейн и музикален стол за ЦНСТ за деца и младежи с физически увреждания и умствена изостаналост в кв."Балик", а софийска фирма ще дари нова беседка за двора на центровете в кв."Дружба" 3. Все още не са осигурени само почистващи препарати за приюта към храм „Св. Троица", каза Маринова.

Всички подаръци ще бъдат връчени в домовете в навечерието на Коледа, като организаторите планират да направят специални тържества за децата.