Всеки втори българин би заплащал допълнително за здраве
Всеки втори българин би заплащал допълнително за здраве / Дарик Добрич

Всеки втори българин би заплащал допълнително за здраве. Това съобщиха от Национална пациентска организация, цитирайки данни от проучване на "Алфа рисърч". Допитването е извършено през януари и февруари 2015 г. сред 1026 граждани.

Въпреки високото общо равнище на одобрение за допълнителното здравно осигуряване, липсва консолидиращ мнозинството фактор, който да мотивира по-активното доброволно включване. Безплатното лечение в болница, липсата на доплащане, отпадане на направленията за специалист и за изследвания, повече безплатни и по-евтини лекарства са желаните условия, които ще стимулират гражданите да доплащат за здраве.

От запитаните 66 на сто смятат, че трябва да получават по-добра здравна грижа за равнището на плащаните осигуровки. Две трети отговарят, че възприемат болничната помощ и НЗОК като най-проблемни звена в системата на здравеопазване и са на мнение, че това са местата, които "източват" най-голяма част от финансовия ресурс в здравеопазването.

Всяко ефективно и скъпоструващо лекарствено лечение трябва да се поема изцяло от бюджета на НЗОК, заявяват 78 на сто от участвалите в проучването.

Над 60 на сто от запитаните подкрепят идеята за въвеждане на минимален пакет на спешна помощ за здравно неосигурените пациенти. Пълна подкрепа среща създаването на социален здравен фонд за деца, пенсионери и социално слаби.

Източник: БТА