Все по-малко добруджанки раждат по три деца
Все по-малко добруджанки раждат по три деца / Дарик Добрич

1 168 раждания са регистрирани в добричката болница през 2012 г., съобщи пред Дарик началникът на отделението по „Акушерство и гинекология” д-р Трифон Йорданов. 20 от тях са на близнаци, а едно – на тризнаци. Момчетата са повече с 60-ет от момичетата. Като брой раждания, тенденцията се запазва в относително еднакви граници спрямо предходните години, коментира д-р Йорданов.

335 от ражданията са проведени по оперативен път чрез секцио. Недоносените бебета са 134, или приблизително 11% от всички раждания, което е малко под средното за страната, подчерта д-р Йорданов. Пет бебета са родени с тегло над 4 кг и 500 гр., като най-голямото е тежало 4 кг. 860 грама. Най-младата майка, родила в добричката болница през миналата година е едва на 13 година, а най-възрастната – на 39 години.

Осем са случаите на мъртвородени деца през 2012 г., като в седем от тях, родилките са постъпили в болницата с мъртви плодове.

Жена на 37 години е родила 12-то си дете, като го е оставила за отглеждане в Дом, сочи още статистиката за миналата година. Все по-малко добруджанки раждат трето дете, показват наблюденията на лекарите.

300 лева се заплаща за избор на лекар при раждане в МБАЛ - Добрич, съобщи още д-р Трифон Йорданов. 450 лв. струва изборът на екип за раждане, който включва освен лекар, операционна акушерка и анестезиолог.

В отделението по „Акушерство и гинекология” през миналата година са направени и 131 лапароскопски или тъй нар. „безкръвни” операции.