Връчват поетапно предизвестия на общински служители в пенсионна възраст
Връчват поетапно предизвестия на общински служители в пенсионна възраст / Дарик Добрич - архив

Поетапно е започнало връчването на едномесечни предизвестия на служители в пенсионна възраст, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.

„Ние им благодарим на техния труд. Там където има квалифициран персонал обаче, като например в Центъра за психично здраве, ДКЦ 1 и 2, пенсионирането не може да стане толкова бързо, защото това са хора с дългогодишен стаж, опит и специална квалификация. Там процесът ще отнеме повече време, не можем с лека ръка да се освободим от тези хора, които лекуват добричлии и са се доказали през годините”, заяви кметът.

На 9 души в общинската администрация са връчени предизвестия, които изтичат на 11 февруари. Подлежащите на пенсиониране във всички общински структури са 111 човека. Най-много са в образованието. По-сериозен е проблемът в сферата на културата, например с освобождаването на музиканти /около 6 души/, тъй като ако веднага не бъдат назначени кадри, се поставя под въпрос съществуването на звеното.

В Общинския съвет е внесена докладна записка за промяна в структурата на общинската администрация, която ще бъде обсъдена на сесията на 28 януари. От днес новата структура ще се разглежда от постоянните комисии, което според кмета Йорданов ще предизвика доста дебати. „Смятам, че сме направили новото разпределение по начин, по който да оптимизираме оперативната работа. Освен това общината е получила писмо още през м.май 2015 година от министъра на финансите за съкращаване на щата с 5 бройки. В момента служителите в администрацията са 160, предложили сме структура със 155 бройки”, обясни кметът.