Времето помага за ремонтите в инфраструктурата
Времето помага за ремонтите в инфраструктурата / Дарик Добрич

Поръчали сме да не вали сняг до Коледа, защото времето се отразява много благоприятно на дейностите по инфраструктурата, както и на бюджета на общината, спестявайки средства за зимно почистване. Това съобщи зам.-кметът по благоустройство на Добрич Пламен Ганчев. Хубавото време ще позволи довършването на подземните мрежи - водопровод и канализация, за да се подготвят големите обекти, които се рехабилитират в момента, за преасфалтиране през 2011 г., допълни той.

Ремонтът на водопровода по ул. "Христо Ботев" в момента е в изчакване на доставка на фасонни части за присъединяване на малки улици към съоръжението. Причината е, че в кадастъра, както и в документите на "ВиК" ЕООД е била сгрешена информацията за размера на необходимите материали, каза Ганчев. Датата за доставка е 6 декември, когато ще продължат дейностите, очаква се те да приключат до 10-и същия месец. Ще бъдат направени още две връзки към два големи блока в квартала, които също не са били отразени в картите, подчерта зам.-кметът. В момента между улиците "Ген. Попов" и "Димитър Ковачев" се полагат бордюри и се фрезова.

Работи се по изработване на нов метод за отчитане на изразходваната вода в кв. "Югоизток", съобщи още Ганчев. ВиК ще направи нови шахти, които ще бъдат измервателни съоръжения, преди блоковете тъй като е невъзможен достъпът до водомерите там, където се намират сега. През идната година ще бъде направено цялостно възстановяване на уличното платно, всички подходи към блоковете по ул. "Дунав" и ще се сложи ново осветление.

До края на 2010-а при добро време, ремонтът по жълтите плочи ще бъде на етап изпълнена бетонова настилка и зелени площи, надяват се от кметството.

20 искания за сътрудничество с общината има от граждани по Програма за благоустрояване с участието на местната общност. Дотук са реализирани 18 обекта за 80 000 лева, в момента се завършват два за 6 200 лева и се проектират още два, които предстои да се започнат, каза още Пламен Ганчев.