Временно Добрич е без контейнери за разделно събиране на отпадъци
Временно Добрич е без контейнери за разделно събиране на отпадъци / Дарик Добрич

Добрич остава временно без контейнери за разделно сметосъбиране, съобщава на сайта си Община Добрич. От 1 януари т.г. действа нов договор с друга организация за оползотворяване на отпадъците, след като 7-годишният договор на „Екопак" АД изтече. На заседанието си през декември Общинският съвет взе решение да се сключи петгодишен договор с фирмата „Екоколект".

Досегашният изпълнител на дейността изтегли контейнерите за разделно събиране, които бяха разположени в града, а новият оператор ще разстави своите до средата на месец февруари - тоест ще има период, в който на определените места няма да има контейнери за разделно събиране, като от общината поднасят извинения за временно създаденото неудобство.

От администрацията са убедени, "че предприетата промяна, е изцяло в наша полза, тъй като ще бъде сменен вида на съдовете - на тип „иглу", които са с по-голяма вместимост, по-стабилни и със значително по-ограничени възможности за изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци".

Броят на точките за разделно събиране се увеличава от 130 на 152 и системата вече ще бъде двойна - само със зелен контейнер за събиране на стъклените опаковки, и жълт - за хартия, метали и пластмаси. Всички отпадъци след това ще преминават през допълнително сепариране и предаване за рециклиране.