Внукът на ген. Стефан Тошев отново в Генерал Тошево
Внукът на ген. Стефан Тошев отново в Генерал Тошево / Валя Янева

Внукът на генерал-лейтенант Стефан Тошев отново бе на посещение в Генерал Тошево. Градът носи името на военния стратег. С наследника - д-р Стефан Тошев, бяха обсъдени инициативи, свързани с отбелязването на 150-годишнината от рождението (на 18 декември), 85-годишнината от смъртта (на 26 октомври) и 30-годишнината от откриването на бюст паметника (на 21 декември) на прославения патриот, участвал в Добричката епопея. В момента специалисти на общината разработват цялостна програма за отбелязването на годишнините.
 
Първото посещение на д-р Стефан Тошев в Генерал Тошево бе на 6 и 7 април тази година. На среща с кметския екип д-р Тошев обеща да се включи активно в издирването на документи, реликви, медали и вещи на генерал Тошев, както и да подари на Историческия музей копие от ръкопис на именития си дядо. Ръкописът е от около 300 страници, в които генерал Тошев е направил задълбочена оценка на исторически факти и събития, свързани пряко с блестящата му военна кариера. За съжаление не е завършен.

По професия д-р Стефан Тошев е лекар. Със семейството си живее в Германия. Има четири деца - Андрей, Каролин, Марк-Филип и Максимилиан. Въпреки, че не живеем в България, не сме спрели да се чувстваме българи, каза д-р Тошев.