Внимавайте: В Добрич има над 100 асансьора с отворени врати!
Внимавайте: В Добрич има над 100 асансьора с отворени врати! / Дарик Добрич

Само три-четири са инцидентите с асансьори в Добрич за последните 30 години, казаха в ефира на Дарик радио Георги Петков - главен инспектор от Държавната инспекция за технически надзор и Димо Райнов, представител на частна лицензирана фирма за контрол. Един от случаите е бил с фатален край, но не по вина на поддържащия персонал.

Около 20 са фирмите, които се грижат за асансьорите в Добрич. От тази година всички устройства в жилищни блокове се проверяват от лицензирани фирми, докато тези в обществените сгради - от Държавния надзор, поясниха те. Отговорността за годността на асансьорите е на контролните органи, на поддържащия персонал, но и на ползващите ги.

Гаранцията на асансьорите зависи от експлоатацията им, но на всеки 10 години трябва да се направи капитален ремонт, при който се подменят всички части, и устройството остава технически изправно. Технически преглед на всички асансьори се прави на всеки 36 месеца, като по преценка на проверяващия срокът може да се съкрати.

На над 100 асансьора в жилищни сгради в Добрич в момента има отворени врати на първи етаж, каза Димо Райнов. Той и Георги Петков не могат да обяснят каква е причината някой злонамерено да направи така, че докато асансьорната кабина не е на определен етаж, вратата там да може да се отваря. Кражби на части не са регистрирани. Двамата специалисти окачествяват деянието като криминално и застрашаващо живота на хората. Подаден е сигнал за този проблем в полицията, но гражданите трябва да бъдат особено внимателни към съоръженията в тази връзка, препоръчаха те.