Внимание с пазаруването на пиратки!
Внимание с пазаруването на пиратки! / Дарик Добрич

Внимателно да се купуват и употребяват пиротехнически изделия за коледните и новогодишни празници, предупреждават от Областна дирекция на МВР Добрич. Оттам припомнят, че съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и наредбите на общините, е забранена продажбата и употребата на пиротехнически изделия на лица под 18 годишна възраст.

Пиротехнически изделия следва да се купуват само от лицензирани магазини, за да се предпазят потребителите от некачествени продукти. Те трябва да се съхраняват и продават само в здрава опаковка и придружени с инструкция на български език.

Забрана за използване на пиратки и фойерверки има и в превозни средства, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравни, лечебни, учебни заведения, социални домове, храмове, манастири и в закрити помещения /с изключение на фойерверки от категория 1/. При употребата им е абсолютно задължително да се изпълняват указанията, дадени в инструкцията на производителя. Неспазването им може да доведе до сериозни увреждания и травми.

За нарушенията на Закона и наредбите на общините са предвидени санкции, изразяващи се в глоби в размер до 2 000 лева.