ВМРО-Тервел отбелязва годишнините от Освобождението и гибелта на Апостола с фотоизложба

Фотоизложбата
Фотоизложбата
Фотоизложба “Чешмите на Добруджа” на заслужилия краевед и родоизследовател Иван Жечев бе открита в Клуба на патриота в Тервел. Инициативата за  фотоизложбата е на местната организация на ВМРО в добруджанския град по повод 10 години от основаването й. В Клуба на патриота е подредена и изложба от книги и документи, посветени на делото на Васил Левски и портрети на изтъкнати наши борци за национално освобождение.

Поводът е 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и 140 години от Освобождението на България от турско робство. Книгите, документите и снимките са от личната библиотека на инж. Костадин Станчев – общински съветник и председател на ВМРО – Тервел.

Областният управител връчи грамота на краеведа Иван Жечев

"Щастлив съм, че идеята за съхраняване и отстояване на българщината, за възпитание на подрастващите в любов към род и Родина, към родния край намира все повече привърженици в община Тервел. Възкресяването на спомена за миналото вече е приоритет и на общинското ръководство", отбеляза инж. Костадин Станчев.

Гости на откриването на изложбата бяха областният управител Красимир Кирилов, общинските съветници от ВМРО в Добрич Пламен Николов и Тихомир Маринов. Десетки граждани и гости на Тервел присъстваха на откриването. Всички гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Женска певческа група от Пенсионерски клуб №1 отправи музикален поздрав към присъстващите. Стихове, посветени на борбите на българския народ за свобода рецитираха петокласниците от СОУ “Йордан Йовков” Синан Осман и Глория Симеонова.

Над 250 снимки съдържа колекцията на Иван Жечев. Тя е плод на неговата изследователска дейност, посветена на проучване на чешмите в Добруджа – изключително важни в миналото заради недостига на вода. Оказва се, че най-много са запазените чешми в община Добричка – 140. В Тервелско са 45. В община Крушари са съхранени 35 чешми, в Добрич – 10-12, толкова и в Балчишко и Каварненско. В община Генерал Тошево има 5 чешми, в Шабленско има само едно аязмо – в с. Крапец, разказа Иван Жечев. Присъстващите поздравиха родоизследователя и организаторите на изложбата за усилията, които полагат за съхраняване на родовата памет и предаването й на бъдните поколения.