ВМРО обжалва резултатите от вота за общински съветници в Добрич
ВМРО обжалва резултатите от вота за общински съветници в Добрич / Дарик Добрич

Кандидати за общински съветници от листата на "ВМРО - Българско национално движение" внесоха чрез Общинската избирателна комисия жалба до Административен съд - Добрич заради липсващи гласове в три изборни секции в Добрич, съобщават от партията. Несъответствията са установени при сравняване на данните от извлеченията от секционните протоколи, предоставени в щаба на ВМРО от техни застъпници, и резултатите, отразени в интернет страницата на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

В секция №22 за ВМРО са гласували 23-ма избиратели, а в официалните резултати на ЦИК фигурират едва 3 гласа, посочват от партията. В тази секция са гласували двама кандидати за общински съветници, техните семейства и поне 10 членове и симпатизанти на ВМРО, уточняват оттам. Те смятат, че резултатът за ГЕРБ в тази секция е увеличен точно с 20 гласа в сравнение с данните в извлечението от протокола на СИК. ВМРО са установили разминаване и в още две секции. Според данните, с които разполагат, в щаба на организацията в секция №24 за кандидатите на ВМРО са гласували четирима избиратели, а в резултатите в сайта на ЦИК са записани 0 гласа. В секция 77 пък вместо 17 гласа, както сочат данните от извлеченията от протоколите на СИК са отразени 12 гласа.

От ВМРО смятат, че е нарушен Изборният кодекс, извършена е явна несправедливост спрямо волята на 29 избиратели, подкрепили листата с кандидати за общински съветници на ПП "ВМРО - Българско национално движение" и е опорочен вота за Общински съвет в Добрич.

Те настояват за повторно ръчно броене на бюлетините в изброените три секции, а ако се докаже истинността на посочените обстоятелства, от ВМРО ще искат изборът на общински съветници в град Добрич да бъде обявен за недействителен.