Влаковете в Добричко се движат, пътници няма
Влаковете в Добричко се движат, пътници няма / Дарик Добрич

Железничарите в Добрички регион не се включват в ефективната стачка и днес  влаковете от Варна за Кардам и обратно пътуват по разписание във времето от 8.00 до 16.00 часа.

Мотрисите обаче се движат почти празни, тъй като заради обявената стачка повечето пътници са предпочели алтернативен транспорт. От варненския влак, който пристига на добричката гара в 9.10 обикновено слизат по 20-25 човека, а днес пътниците са били двама-трима, разказаха за Дарик служители на БДЖ.

Оказа се, че на гарата в Добрич все пак някой стачкува. Служител на "Железопътна инфраструктура" обяви, че е единственият стачкуващ и изрази съжаление, че в ефективния протест не са се включили колегите му от пътнически и товарни превози. Трябваше те да стачкуват, а ние да ги подкрепяме, заявиха и други работници от железопътна инфраструктура в жп район Добрич. По думите им стачката би имала смисъл, ако в нея се включат хората, които движат влаковете.
Те смятат, че БДЖ има нужда от реформа, но тя е трябвало да започне отдавна и да бъде извършена постепенно.

Железничарите са притеснени и от готвените пенсионни промени. "Тук има хора, които догодина навършват пенсионна възраст и сега се страхуват, че няма да могат да се пенсионират. При нас работата е тежка и рискована, не може човек на 63 години да влиза между вагоните, да ги закачва и разкачва", коментираха работници от добричката гара.