/ Дарик Добрич
Фотографска изложба на Мариета Ценова се открива в 18 часа днес в Художествената галерия в Добрич. В нея авторката представя 23 творби – селекция от фотографии, снимани за базираното в Лондон онлайн списание Perfect Day, създадено от нея. Това е списание за съвременна култура, архитектура и дизайн.

Мариета Ценова фотография
Дарик Добрич

Мариета е арт директор и фотограф в медията, имаща за цел да променя стереотипите в мисленето, вкуса и начина на живот, да информира и провокира.  Към съдържанието на всеки брой тя прави рекламни визии на продукти, обекти на дизайн, социални платформи, каузи, филми. Те са част от идеята на списанието да създаде чрез съдържанието си представа за един „перфектен ден”. Рекламните фотографии не са комерсиални, те са визуални послания.

Мариета Ценова фотография
Дарик Добрич

Мариета Ценова работи като арт директор на свободна практика, дизайнер и фотограф. В края на 90-те години е креативен директор, моден редактор и стилист на списание „Егоист”. Преди това е била куратор на международното биенале на графиката във Варна.

Била е стилист за рекламни кампании, дизайнер на костюми за театрални спектакли и филми, автор е на корици на книги и музикални албуми. Преподава „модни тенденции на 20 век” и „стайлинг за списания”.

Мариета Ценова фотография
Дарик Добрич

Ценова е направила над 15 самостоятелни фотографски изложби в България, Великобритания, Германия и Италия. Има над 450 фотографски сесии. Тя е един от основателите на фондация „Стоян Камбарев”. В тази връзка Мариета вече е гостувала в Добрич преди две години с арт проекта „Живот като на кино”, заедно с Деси Тенекеджиева и Миро.

Миро и Деси Тенекеджиева канят добричлии на концерт с филмова музика

Авторката заяви, че в българската култура има голям вакуум на културни пластове и все още не сме се отърсили от него. Според нея визуалната култура трябва да бъде опазена от кича, който се е настанил на всички нива в обществения живот. За Ценова „българският Лувър е в Добрич”.

Мариета Ценова фотография
Дарик Добрич

Мариета Ценова фотография
Дарик Добрич