Висока посещаемост отчита Историческият музей, в залите влизат повече семейства
Висока посещаемост отчита Историческият музей, в залите влизат повече семейства / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

На много добър летен туристически сезон се е радвал Регионален исторически музей Добрич, съобщи в ефира на Дарик директорът му Дияна Борисова. Над 20 000 са били гостите от началото на годината до 1 юли. Трудно е изчисляването им и те със сигурност са повече, отбеляза Борисова, тъй като имаме безплатни дни, както и турове във всички обекти с един билет за вход. Данните за най-силните летни месеци - юли, август и септември, ще излязат в началото на идната година.

На Празника на Добрич - 25 септември интересът към музея е бил огромен. Борисова отбелязва, че в последните 3-4 години се наблюдават много семейни посещения, което радва уредниците. Образователната роля на историческия музей трябва да се засилва, смята тя. Повече са и неорганизираните туристи, които влизат в залите с любопитство и разглеждат продължително, за разлика от групите, които влизат "под строй". Посещения генерират и културните събития, провеждани от уредниците в обектите на музея.

Различни са гостите в отделните експозиции, подчерта Борисова - "Природата на Добруджа", Етнографска къща, Дом-паметник "Йордан Йовков" с къща-музей, "Археология на Добруджа", зала "Възраждане". Възрастни хора, които помнят събитията от 1940 година, са основните гости на временната експозиция във Военното гробище, посветена на Добричката епопея от 1916 г. и показваща уникални оръжия, дарени от Министерството на отбраната. Друга временна експозиция на добричкия музей - "Граници и съдби" вече е пътуваща, съобщи още Дияна Борисова, и понастоящем е в Батак, като има договор и за други градове из цяла България. Интересът към нея е голям, тъй като малко се знае за така наречения "добруджански въпрос", отбеляза директорът.

Очаква се сключване на договор по проект на общината, включващ реконструкция на сградата на музея в парка, където е подредена експозиция "Природата на Добруджа" и се намира залата за временни изложби. Фасадата ще бъде върната към оригинала, който помнят добричлии от 50-те години на миналия век. Той е дело на италиански архитекти от 1927 г. - проект, за който те са получили голяма международна награда, обясни Борисова.

Тя припомни, че в музея върви идентификация на частните колекции, към които спадат не само археологическите ценности, но и всякакви други обекти, дори картички. Не са попълнили документите дори някои от общините, подчерта директорът на музея и прикани всички да са по-активни.

Висока посещаемост отчита Историческият музей, в залите влизат повече семейства
netinfo