Димитър Маргаритов
Димитър Маргаритов / КЗП
Комисията провежда засилени проверки преди Великден, санкциите за нарушения стигат до 50 000 лева
Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започва засилени инспекции по Черноморието през месец май, заяви пред Дарик радио председателят на институцията Димитър Маргаритов. „Където в минали периоди сме констатирали нарушения, ще имаме предварителни проверки, които да установят дали всичко е наред. Има издадени заповеди за временно затваряне на туристически обекти поради липса на категоризация, както и случаи на несъответствие на степента на категория на даденото заведение или хотел и качеството на предлаганите в тях услуги”, заяви Маргаритов.

За предстоящия летен сезон се обмислят варианти за виртуални приемни или изнесени телефони, които да бъдат поставени до плажа. Чрез тях туристите ще могат да се свързват с  колцентъра на КЗП. „Както обикновено, ще прегрупираме силите си и ще бъдем навсякъде, където сме необходими и можем да бъдем полезни”, добави Маргаритов.

Той съобщи още, че се извършват интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници. Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на характерните за този период кампании за намаления и промоции.
Комисията има идея за сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат различен тип стоки, включително и най-често търсените около предстоящите празници през пролетта.

При невъзможност да се установи произходът на продукта следва санкция. При първоначално нарушение тя е до 30 000 лв., а ако при последваща проверка се установи, че отново се прилагат такива нелоялни практики, може да стигне и до 50 000 лв.”, посочи Маргаритов.