ВиК осветява поименно некоректните си абонати
ВиК осветява поименно некоректните си абонати / netinfo

„След съгласуване с юристи ще започнем да осветяваме поименно некоректните потребители на вода. Няма друга област в страната с толкова големи дългове към ВиК”, заяви пред Дарик зам.министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. В седмицата след 20 октомври той ще посети Добрич и лично ще отиде в по-големите кооперации длъжници, които с години не са си плащали водата.

„Аз гарантирам пред потребителите на вода в Добричка област, че ние ще свалим цената на водата между 20 и 30 процента, ако се повиши събираемостта на неплатените сметки”, заяви Михалевски. Той обясни, че в областта при 100% добита вода само 22% се инкасира и само 17% се плаща. Една фирма, която получава 17 процента от направените разходи за 100 единици продукция, няма как да съществува, коментира Михалевски.

Няма да има спиране на тока в помпените станции, увери зам.министърът. В четвъртък той се е договорил с представители на ЕОН за това. По неговите думи разговорите не са били нито приятни, нито лесни. Михалевски каза, че инициативата на шефа на ВиК-Добрич Величко Василев за срещи и натиск върху длъжниците да започнат да си плащат, е съгласувана с МРРБ.

Ако хората започнат да се издължават и повишим инкасирането до 40% от добитата вода, което е напълно реалистично, ще се завишат приходите на дружеството и цената на водата ще падне, заяви Димчо Михалевски. Ако по-голямата част от потребената вода се плаща, той лично ще съдейства МРРБ да защити пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намаляване на цената на водата.

Чуйте прикачения файл: