Ветеринари от Добричко протестираха срещу нов закон и липса на пари
Ветеринари от Добричко протестираха срещу нов закон и липса на пари / Дарик Добрич
Ветеринари от Добричко протестираха срещу нов закон и липса на пари
32186
Ветеринари от Добричко протестираха срещу нов закон и липса на пари
  • Ветеринари от Добричко протестираха срещу нов закон и липса на пари

Ветеринарни лекари от Добричка област се събраха на протестен митинг пред Областната управа в Добрич. Над 30 от общо 45 членуващи в Областната колегия на Българския Ветеринарен Съюз - Добрич протестират срещу готвените промени в Закона на съсловната организация, които според тях се правят без тяхно знание.

Ветеринарите недоволстват от липсата на подписан годишен рамков договор за 2011 година от страна на Министерство на земеделието и храните. Според лекарите Националната ветеринарно медицинска служба не спазва поетите ангажименти по индивидуалните договори с частнопрактикуващите ветеринари като неосигурява бланки на първични ветеринарни документи и консумативи, контейнери за вземане на проби по надзорни програми и забавя обществени поръчки за диагностика и ваксини. Така на практика е заплашен здравния статус на поголовието животни в страната, алармират ветеринарните лекари.

До момента ветеринарите са получили само 25% от дължимото възнаграждение за второто тримесечие на годината, казаха още протестиращите. Те връчиха декларация с исканията си в Областна управа, като се надяват тя да бъде придвижена в земеделското министерство.

Чуйте какво каза за протеста на колегите си председателят на Областната колегия на БВС - Добрич д-р Димитър Димитров пред Таня Топалова в звуковия файл: