Венцислав Върбанов остава в парламента
Венцислав Върбанов остава в парламента / netinfo

Венцислав Върбанов няма да напусне парламента. Това заяви в Добрич самият независим депутат, който миналата седмица се раздели с парламентарната група на Синята коалиция. Върбанов смята, че вотът на избирателите в Добричко не е подменен. Депутатът е стигнал до решението да остане в НС след получена подкрепа от актива, който по думите му е стоял зад гърба му по време на предизборната кампания. Става въпрос предимно за членове на ДСБ от общините Добрич и Добричка.

Както вече Дарик съобщи, Върбанов напусна парламентарната група, обиден от некоректното отношение към него от страна на лидерите на СДС и ДСБ. Те изпратиха жалба до главна прокуратура, която бе препратена до Конституционния съд. С нея Димитров и Костов искат преразглеждане на мандатите в Русе и в Добрич. Те сигнализират, че синият кандидат в Русе Михаил Михайлов е бил ощетен, след като в една от секциите 24 гласа за Синята коалиция са били неправилно вписани в графата на друга партия. В Конституционния съд е назначено дело по случая.
Венцислав Върбанов влезе в парламента след преразпределение на мандатите в ЦИК. Първоначално беше обявено, че Синята коалиция печели мандат в Русе. При преразпределението на мандатите ЦИК реши, че в парламента влиза водачът на листата на сините в Добрич.

Днес Върбанов заяви още, че ще сезира Главния прокурор и Окръжната прокуратура в Русе за търсене на наказателна отговорност от въпросната секционна комисия, която според депутата е изпратила в ЦИК неверен протокол /документ с невярно съдържание/, с който е подвела централната комисия. „Възниква съмнение дали членовете на СИК не са били мотивирани по някакъв начин, след като 10 дни след изборите са се сетили, че има размяна в графите. Ако Михаил Михайлов е открил грешка в един протокол, то аз смятам, че има грешки в поне 20 протокола в Добрич, които пък ощетяват мен", коментира Върбанов.

В прикачения файл чуйте думите на Венцислав Върбанов, както и на лидера на ДСБ в областта Георги Чунчуков: