Великден е!
Великден е! / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Точно в полунощ добричлии се поздравиха с "Христос воскресе!", "Во истина воскресе!". Благодатният огън, пристигнал от Йерусалим за поредна година в страната ни, бе донесен от кмета Детелина Николова и духовниците Иван Дойчев и Стоян Стоянов. Той бе запален и в храмовете "Света Троица", "Свети Георги" и "Св. Климент Охридски".

Великден се празнува три дни. След черква всички се връщат със запалена свещ вкъщи, поздравяват се с "Христос воскресе!", отговорът е "Во истина воскресе!". За българите празникът съвпада и с древните представи за раждащата се природа, възкръсващата й жизненост, непонятната й сила.

Свършва големият великденски пост. Първото, което се яде след него са яйцата. На закуска в неделя, децата се борят с тях, чукайки ги едно в друго и чието остане здраво, взема набореното. Писаните яйца се ядат до Спасовден - 40 дни след Възкресение.

Яйцето е слънчев символ, а червеният цвят не представя само христовата кръв, но и живота, плодородието, обновлението. За първи път червеното яйце е осмислено като дар и символ от Мария Магдалена, която първа отишла на празния гроб и първа видяла възкръсналия Исус. Когато тръгнала по света да разказва какво е видяла, отишла и в Рим и там подала на императора - Тиберий, червено яйце и рекла: "Христос возкресе!", и после разказала всичко, както е било с всички чудеса. Тиберий й повярвал, наказал Пилат, който могъл, но не спасил великия Бог, а Мария Магдалена провъзгласил за равна на апостолите и за първа вестителка на Христовото възкресение.

Трапезата на Великден трябва да е богата във всеки дом, затова се осигурява храна и за бедните. Обличат се нови дрехи. Младите ходят на гости при родители и кумове, и носят хляб, козунак и боядисани яйца. И през трите празнични дни се играят хора, момите и момците се люлеят на люлки.

Молитвата, която се произнася на Великден:
Твоето възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небесата; удостой и нас на земята с чисто сърце да Те славим. Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

На Великден имен ден имат Велико, Велика, Вели, Велин, Вельо, Велчо, Вичо, Велина, Велка, Вичка, Възкресия, Паскал, Паско, Пашо.