Велика събота: Очакваме Възкресението
Велика събота: Очакваме Възкресението / Дарик Добрич

Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството-правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде посрещнат във Варна около 23.00 часа на Велика събота. Свещеният огън ще бъде донесен от Румъния, тъй като пренасянето му от София ще отнеме повече време, обяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Светлината от Йерусалим отново ще пристигне у нас от две места. В София самолетът от Йерусалим ще кацне най-рано в 20.00 часа. Църковно-държавната делегация ще бъде водена от дядо Григорий, викарий на патриарха и Софийски митрополит Неофит.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".