Вдигат заплатите на лекарите от 1 юли
Вдигат заплатите на лекарите от 1 юли / netinfo

Основните лекарски заплати и възнагражденията на всички работещи в лечебните заведения ще бъдат увеличени от 10 до 20 процента от 1 юли, съобщи в Добрич здравният министър Десислава  Атанасова. Най – сериозно ще бъде увеличението в заплащането на новопостъпващите медицински сестри, уточни Атанасова и подчерта, че утре ще бъде подписан колективният трудов договор с работодателите и синдикатите в сектор здравеопазване. Новият колективен трудов договор предвижда още увеличение на нощния труд на медицинския персонал от 50 ст. на 1 лев за час, припомни здравният министър и коментира, че новите ставки не би трябвало да нарушат финансовата дисциплина и стабилността на лечебните заведения.

Десислава Атанасова заяви още, че  задълженията на държавните болници възлизат на 280 млн.лв., а около 68 млн.лв. – на общинските. Сред най-големите длъжници са пловдивската УМБАЛ „Св.Георги”, университетската и многопрофилната болница в Стара Загора, няколко столични университетски болници. Сред големите длъжници на държавата е и институтът за спешна медицинска помощ „Пирогов”, който дължи около 10 млн.лв., но от тях просрочените задължения са много малко, уточни Атанасова.

 

Министър Атанасова посети обновеното Трето вътрешно отделение и сектора по инвазивна кардиология към Първо вътрешно отделение в добричката болница и обяви, че здравното министерство отпуска 60 хил.лв. за отделението по акушерство и гинекология в лечебното заведение.