Вдигат се цените на едро на зеленчуците и плодовете
Вдигат се цените на едро на зеленчуците и плодовете / Дарик Нюз - архив

Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата.

Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара. Например доматите от 70 стотинки за килограм миналата година сега са 1,40 лв., при картофите цените са приблизително същите, но има поскъпване при пипера, посочи председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев.

„Тази година българското производство ще бъде с по-ниско качество поради това, че тази атмосферна влага и тези дъждове водят до много гъбични заболявания. Съответно за това се увеличават разходите за пръскане, но и се обърква и вегетацията на самите растения”, каза той.

Към консервните фабрики и казаните за ракия отива голяма част от реколтата от ябълки, сливи и грозде в Пловдивско заради лошото си качество, съобщиха производители. Причина за това са почти ежедневните валежи и градушките.

След обилните дъждове и градушката с големина на яйце в Куклен сините сливи са изпопадали на земята. Наранените плодове бързо загниват и не стават дори за ракия, защото все още са зелени и нямат нужната захарност. Ябълковите масиви също са поразени.

„Повечето от реколтата тази година сигурно ще отиде за преработка , няма да става за пазар - за ракия, ще има”, надява се Йордан Петков - председател на кооперация Куклен.

Заради малките количества и лошото качество, производителите очакват ръст в цената на гроздето между 50-100%.