ВАС се произнесе и по последното дело за дамбата
ВАС се произнесе и по последното дело за дамбата / Дарик Добрич

Върховният административен съд /ВАС/ се произнесе в полза на държавата и по последното дело за Дамба „Албена - Балчик", съобщават от Областна администрация. Имот с площ от 5 930 кв.м, публична държавна собственост, според магистратите е бил неправомерно продаден на „Зари СС" ЕООД от бившия областен управител на Добрич.

Делото е повдигнато по протест на Окръжна прокуратура-Добрич с искане за обявяване за нищожни заповеди на областния управител на Добрич за продажба на имоти - частна държавна собственост. Установено е, че преди да бъдат актувани като частна собственост на държавата, те са били част от имот с трайно предназначение „територия, заета от води и водни обекти" и с начин на трайно ползване „крайбрежна плажна ивица".

ВАС остави в сила решението на Добричкия административен съд от 20 юли 2011 г., което обявява сделката на бившия областен за нищожна. ВАС приема, че заповедта му е издадена при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Закононарушенията засягат императивни разпоредби на Конституцията на Република България, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите и Закона за държавната собственост. От доказателствата по делото безспорно е установено, че имотът изцяло е образуван от имот, в който е включено брегоукрепителното съоръжение.

От Областна администрация припомнят, че това е последното от осемте дела за Дамба „Албена - Балчик", по които ВАС се произнася в полза на държавата.