ВАС отхвърли жалбата на БСП-Добрич срещу ЦИК
ВАС отхвърли жалбата на БСП-Добрич срещу ЦИК / Дарик Добрич - архив

Върховният административен съд /ВАС/ е отхвърлил като неоснователна жалбата на Областния съвет на БСП в Добрич срещу решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/, с което са назначени поименните състави на Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич за провеждане на национален референдум на 27 януари 2013 г., съобщи за Дарик областният лидер на БСП Сияна Фудулова. ВАС е разгледал жалбата на свое заседание на 10 декември. Според висшите магистрати провеждането на националния референдум следва да се извърши от РИК в състава, който е определен с решение на ЦИК от 26.11.2012 г.

БСП обжалва решението на ЦИК с мотива, че то ощетява квотата и броя на нейните членове в РИК, поради субективно определени „нови” правила и процедури, които не са установени в никой действащ закон".

„Така или иначе референдумът трябва да бъде проведен, но начинът по който ще бъде извършено това показва за пореден път, че Герб се страхува от българите. Те подмениха съдържанието на въпроса по един безобразен начин и отнеха референдума, под който се бяха подписали над 770 000 българи. Въпреки това от БСП ще се съобразим с решението на ВАС и ще продължим работата си в РИК”, коментира пред Дарик Сияна Фудулова.