Вариант три в червено решават седмокласниците на изпита по БЕЛ, вижте разказа Заложна къща
Вариант три в червено решават седмокласниците на изпита по БЕЛ, вижте разказа Заложна къща / netinfo
По вариант номер три, оцветен в червено в тестовата книжка, пишат седмокласниците, които кандидатстват в елитните гимназии. За три часа те трябва да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказ на разказа „Заложна къща” от Деян Енев.

Изпитният вариант беше изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката минути преди 9 от журналист, избран чрез жребий. И трите разказа, които бяха подготвени, са от съвременни автори, като Драган Тенев, проф. Боян Биолчев и Деян Енев. С изтеглянето на третия вариант на изпита се падна и разказа „Заложна къща” на Деян Енев.

Според Евгения Костадинова, директор на дирекция „Политика в общото образование” в просветното министерство, времето за работа с преразказа е час и половина и за отговорите на въпросите от теста е час и половина. „Спрели сме се на разкази, които са приятни за учениците, леки, с подчертана случка, така че да не им създават проблем. Ще им бъде приятно да работят”, добави тя и посочи, че понякога учениците имат проблем с разбирането на класиците, заради остарелите думи. Учител или експерт по български и литература ще прочете само веднъж разказа по време на изпита. След това децата ще получат екземпляр от него, ще имат на разположение 15 минути, за да го прочетат самостоятелно и после квесторите ще съберат копията от творбата.

На теста по български език и литература днес се явят 28 266 ученици. И тази година местата за прием са повече от броя на кандидатите, този път с 5321.