Валежите в Североизточна България постепенно ще спират
Валежите в Североизточна България постепенно ще спират / Дарик Добрич

През нощта валежите и в Североизточна България постепенно ще спрат, до сутринта облачността ще намалее, а в Западна България ще се изясни, съобщават дежурните синоптици в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В часовете преди обяд на 21 юни ще преобладава слънчево време. Около и след пладне ще има временно увеличение на облачността и до вечерта на места в източната половина от страната и в планинските райони ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Още преди обяд вятърът от запад-северозапад ще се усили до умерен, а в Дунавската равнина ще е временно и силен. Дневните температури ще започнат да се повишават.

В повечето места максималните температури утре ще са от 21 до 26 градуса.

Преди обяд над Черноморието утре ще има временни разкъсвания на облачността, около и след пладне с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Максималните температури ще са от 21 до 24 градуса. Температурата на морската вода ще 22-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. Около и след пладне, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта, главно над Рило-Родопската област, ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по билото на Стара планина и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 15-16 градуса, на 2000 метра - около 8 градуса. На 21 юни в 13 часа и 51 минути започва астрономическото лято.

В неделя - 22 юни, северозападният вятър ще отслабне в Дунавската равнина - до умерен, в останалите райони - слаб. Времето ще бъде слънчево, с купеста облачност след пладне. В понеделник - 23 юни, ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде южен и времето още ще се затопли, а максималните температури ще достигнат 30 градуса, прогнозират от НИМХ-БАН.

Източник: БТА