Васил Левски
Васил Левски / БГНЕС, архив
Общински съвет Тервел ще обсъди идея за издигане на паметник на Васил Левски в града. Идеята е на ВМРО - Тервел и датира отпреди повече от три години, съобщават от партията. Още в началото на мандата, общинският съветник и председател на ВМРО - Тервел инж. Костадин Станчев предложи в добруджанския град да бъде издигнат бюст-паметник на Апостола. Той е искал оформяне на Алея на възрожденците, но поради ограничения бюджет на добруджанската община, това предложение не е реализирано.

На обществени обсъждания на бюджета на Община Тервел, инж. Станчев е повдигал въпроса за издигане на бюст-паметник на идеолога на българската национална революция, за да има място, на което гражданите на Тервел да отдават своята почит пред делото му. Идеята най-после е възприета от останалите общински съветници в Тервел и на предстоящата сесия на местния парламент е внесена докладна от председателя Симеон Симеонов, с която се предлага да бъде издигнат бюст-паметник на Левски.

След извършен оглед е определено и мястото за бъдещия паметник – градинката в пешеходната част на ул. „Хан Аспарух”. След съгласуване с главния архитект на Община Тервел, е изработена и схема за монтиране на паметника. Предвидено е той да е бюст върху пиедестал. На този етап все още не е ясен размерът на средствата, които ще са необходими за монумента.

Инж.Костадин Станчев се надява докладната да бъде подкрепена на заседанието.