В Стожер отново протестират срещу депото
В Стожер отново протестират срещу депото / Дарик Добрич, архив

Гражданско неподчинение организират жителите на село Стожер. С него те за пореден път ще изразят несъгласието си край селото да бъде изградено регионалното депо за твърди битови отпадъци. Хората възнамеряват да посетят мястото на депото, където има струпана техника, съобщава на медиите Димитър Платиканов, председател на местното сдружение „Бъдеще за Стожер".

По време на протест на 31 октомври м.г. в Добрич, Платиканов подчерта, че жителите на селото са категорични и обединени в нежеланието си да приемат на своя територия депото и ще направят всичко възможно да постигнат целта си, като са готови да попречат на започването на строителните дейности. Зад исканията им застава и настоящият кмет Венцислав Недков.

Дарик припомня, че до края на декември 2014 година новото депо трябва да бъде въведено в експлоатация. Договорът с изпълнителя на строителните дейности - обединение "Депо Добрич 2013", с водещ партньор „Станилов" ЕООД, бе сключен на 13 юни т.г.. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти", „Пътно строителство" АД - Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения" - София.

Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич" е на обща стойност 38 877 375 лв., от които 36 933 506 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде получена от ОП „Околна среда 2007 - 2013г." Бенефициент по проекта е община Добрич, а партньори - общините Добричка, Тервел, Балчик, Каварна, Крушари, Ген. Тошево, Шабла и шуменската Никола Козлево.