В СОУ “Любен Каравелов” ще ползват софтуер “Джъмпидо”
В СОУ “Любен Каравелов” ще ползват софтуер “Джъмпидо” / jumpido.com

В СОУ "Любен Каравелов" Добрич събраха 1 500 лева на благотворителен концерт, провел се в Органова зала. Със средствата ще бъде закупен софтуер "Джъмпидо" и мултимедиен проектор, съобщи в ефира на Дарик учителката Галина Няголова. С новата програма ще се обучават по математика учениците от всички класове в началния курс. Тя позволява да се отговаря на задачите чрез махане с ръце, подскоци и други физически движения, което ще разнообрази уроците. Разбира се няма всеки час да бъде провеждан с "Джъмпидо", най-вероятно системата ще се ползва във времето за самоподготовка, уточни учителката.

Тя оцени въвеждането на модерните технологии в училище като задължително, защото децата сега израстват с компютри, таблети и телефони. Това е въпрос на виждане на ръководството и колектива, често обаче липсват средства. От 3 години в СОУ "Любен Каравелов" ползват платформата "Енвижън", в която учениците разполагат със своя мишка и участват в урока, който се прожектира на дъската. Тези системи, според Няголова, позволяват на педагозите да разнообразяват методиката на обучение, както и да контролират индивидуално успеваемостта. Тя е категорична, че ученето в наше време изисква ползване на компютри в клас и търсенето на информация в интернет, при внимателна подготовка за безопасност, проведена от родителя.

Няголова каза още, че всички български издателства вече разработват електронни учебници, с които децата на полудневно обучение ще могат да се подготвят у дома, без да носят тежките раници с учебници ежедневно. Тя смята, че положителните промени в образованието у нас са въпрос на две-три години, с модерни технологии, участие на педагозите в списването на учебниците и добро приоритизиране.