В село Орляк интегрират ученици от малцинствата
В село Орляк интегрират ученици от малцинствата / netinfo

Нов проект ще изпълнява Основното училище "Васил Друмев" в село Орляк, Тервелско. Той е финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства по Програма, за която са класирани само 10 от стотиците подадени проекти от училища от цялата страна.

С бюджет от 9 970 лева, училището ще работи за „Съхраняване и развитие на традициите - път към интеграция на етническите малцинства", посредством създаването на клуб за изследователски дейности, както и състави за традиционни български, ориенталски и за съвременни танци и песни. Проектът ще се реализира в продължение на една година и стартира на 15 септември.

Ще се проучат, популяризират и утвърдят сред подрастващите мюсюлмански и християнски традиции на общността в село Орляк.  Ще се сформират групи за извънкласни и извънучилищни дейности, ще се проведат проучвания. В училището ще се подготвят възстановка на обичаи, концерт-спектакъл, коледно тържество, презентации пред родители и общественост.
Проектът  предвижда и участие на деца в етнофестивал и семинар за обмяна на опит с друго общинско училище.

Всички дейности ще се реализират от екип от училището и специалисти от партньора - община Тервел. Стремежът на педагозите от Орляк е да задържат повече деца в училището и да им осигурят по-добри възможности за пълноценно развитие.