/ Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Предстои на мартенската сесия на Общински съвет Добрич, да бъде представена Програмата за развитие на туризма за 2018 г., както и отчет на направеното през 2017 г. Стойността на програмите и двете години е 40 000 лева, които се отпускат от общинския бюджет.

За какво да бъдат рзходвани средствата решава Консултативният съвет по туризъм, който се състои от браншовици и служители на администрацията. Целта е да с еподобрява имиджът и градската среда.
 
Ръководството на Добрич и Съвета залагат в тазгодишните планове някои отдавнашни идеи за осигуряване на туризъм в Добрич. Една от тях е да се направи града привлекателен през уикендите с организиране на събития в петък вечер – чрез Добрички петъчни празници (Dobrich Friday Fest), съвместно с ВУМ. За тези събития се заделят 5 000 лева, с които Общината ще финансира превоза на туристи от и до Албена.
 
Като цяло през 2018 г. се акцентира върху събитията – концерти, фестивали, забавления, красиви цветни градини и пространства за разходки на открито. 3 600 лева се заделят за летни концерти на открито на 6 и 13 юли, в които ще свири Духов оркестър – Добрич с гостуващи музиканти, разказа пред Дарик зам.-кметът по икономическо развитие

Росица Йорданова. В началото на месец юни еднократно ще се проведе кулинарно шоу, също на открито, за което са отпуснати 1 000 лева. Отново през топлите месеци, както м.г., ще бъде “застлана” добруджанската черга от цветя в градски парк “Св. Георги”.
 
От Консултативния съвет по туризъм са решили да заложат на различен подход при рекламирането на града. Досега средства се заделяха за участия на изложения. През 2018 г. обаче ще се усвоят 10 350 лева за производство на късометражни филми за Добрич.

Те ще се реализират от няколко професионални екипа, на принципа на кино-предизвикателството. Творците ще работят на терен за 48 часа – между 23 и 25 септември, като сътвореното – снимки, клипове и филми, ще остане притежание на Общината и ще се тиражира също от самите автори, поясни зам.-кметът.
 
В тазгодишната Програма за развитие на туризма 17 050 лева са за поп-рок конкурса “Сарандев”, който бе възобновен след прекъсване и вече традиционно се дотира от Общината. Според Йорданова, през дните на конкурса, Добрич живва и се изпълва с младост и настроение.
 
На сесията на 27 март, освен новата Програма за туризъма ще бъде представен и отчет за 2017 г.