В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г.
В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г. / Дарик Добрич; община Добрич
В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г.
52696
В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г.
  • В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г.

Продължава работата по изработването на паметника на генерал Иван Колев и загиналите за Освобождението на Добруджа през 1916 г., съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева. Тя каза, че се надява той да бъде издигнат в градинката до органова зала преди тържествата за 100-годишнината на Добричката епопея през 2016 г., на които президентът Росен Плевнелиев прие да бъде патрон.

578 000 лева общо ще струва паметникът на ген. Колев. 170 000 от тях вече са предоставени от бюджета на Добрич, с решение на Общински съвет, на избрания за изпълнител скулптор - проф. Крум Дамянов. Изразходвани са за авторски хонорар за идеен проект - 22 560 лева, за направа на гипсов модел в мащаб 1:1 и сух монтаж - 109 000 лева, и за изработка на клинови гипсови калъпи, в които ще бъде отливан бронзът - 52 000 лева. 137 000 лева от стойността на проекта са за благоустрояване на площадката за поставяне, осветление и т.н..

В момента в дарителската сметка на Сдружението, учредено за постройка на паметника на ген. Иван Колев със съпредседатели акад. Георги Марков и кметът на Добрич Детелина Николова, има набрани 13 261 лева. 1493 лева се намират в друга сметка на Сдружението - от членски внос. Камелия Койчева подчерта, че много граждани са дарили по 10, 20, 50, 200 лева, но и това е ценен принос, защото прави съпричастни хората към патриотичната кауза. Тя напомни, че може да се предоставят и материали или труд, които да бъдат в помощ на изграждането на монумента. От администрацията са пратили писмо в Министерството на отбраната, откъдето се надяват, че може да бъде осигурен металът или част от него, за отливане на фигурата на генерала и коня му. От метал ще бъдат още няколко малки елемента в паметника.

Кметът Детелина Николова ще търси среща с Росен Плевнелиев, за да му предложи общи решения за завършване на инициативата в Добрич. Зам.-кметът подчерта, че намесата на институция като президентството в кампанията ще я направи национална и тогава се очаква да се наберат по-бързо средствата. "Ние искаме не само добруджанци да изградят този паметник, защото има бойци, загинали при военните действия в Добричко, които са родом от други места в страната", каза Койчева и припомни, че Сдружението отпечата разделители за книги в полза на каузата, които разпространи в добричките училища. От тази акция са събрани над 4 000 лева.

Чуйте в аудиото как според Койчева може президентът да допринесе за разгръщането на мащаба на кампанията за паметника на Ген. Колев.

В общината работят паметникът на ген. Колев да е готов преди 2016 г.
netinfo