Лагерът за предприемачи
Лагерът за предприемачи / netinfo
В Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" се проведе иновационен лагер за млади предприемачи. В него се включиха 40 ученици от четири училища от град Добрич - ЧПГТП "Райко Цончев", СУ "Димитър Талев", СУ „Св. Св. Кирил и Методий" и ПГ по Туризъм „П.К.Яворов“.

Те участваха в семинар на тема „Успешната практика на един предприемач", в който гост-лектор, специалист в областта на маркетинга сподели с участниците личен, успешен предприемачески модел. След това участниците бяха разделени на отбори, които в рамките на няколко часа трябваше да намерят решение на проблем свързан с града, в който живеят.

Всеки отбор презентира своята идея как да превърне Добрич в едно по-приятно място за живеене пред жури, съставено от учителите от всяко училище. Към отборите се присъединиха и студенти от Мароко, Египет, Украйна и България, които учат във Висше училище по мениджмънт. Те влязоха в ролята на ментори, които имаха за задача да подпомагат работата на младежите, давайки им насоки как да развият идеите си.

За изключително креативна и иновативна идея бeше награден с първо място отборът с идея за „Eco Festival“, ежегоден фестивал, по време на който да се провеждат концерти, четения на български автори, изложения на изкуството и занаятите.

Второ място бе отредено за идеята за “Golden Wheat Festival“, фестивал на пшеницата, а на трето място журито постави идеята за „Jump city park“, като решение на проблема с монотония начин на живот, където младите хора да се събират, за да поспортуват и намерят нови приятели.

Всички участници получиха сертификати, а първите три най-добре справили се отбора получиха специални награди. Всички дейности, включени в лагера, се проведоха на английски език.