/ БТА
Ваканционно селище „Албена“ е приютило 818 украински граждани, като близо 270 от тях са деца, съобщават от комплекса.

Осигурени са условия за онлайн обучение на децата в ученическа възраст, а за най-малките са предвидени кръжоци по рисуване и танцови вечери. Голяма част от бежанците вече посещават курсове по български език и всяка събота участват в почистване на прилежащите паркови пространства. Предприети са и необходимите мерки за тяхната безопасност, казват от ръководството на курорта.

В седмицата преди Великден ваканционното селище ще посрещне група професионални състезатели по гимнастика от Украйна, които ще използват съществуващата база за спортната си подготовка.

На Велики четвъртък настанените бежанци ще могат да участват в ателие за боядисване на яйца, а на Велика събота – в приготвянето на обредни хлябове и козунаци.

За неделя сутрин за желаещите е организирано посещение на празничната Великденска литургия в храм „Свето Успение Богородично“ в близкото село Оброчище. След това е предвиден обяд с тематични ястия, а в края на деня на морския бряг ще има фестивал на хвърчилата, казва Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“.
БТА