/ iStock/Getty Images
В Каварна започва кампания за осиновяване на безстопанствени кучета срещу заплащане, съобщават от общината. Общинският съвет вече реши осиновителите да получават по 100 лева на година, за да се грижат за животните. Общината смята с инициативата да намали популацията на уличните кучета.

Осиновителите, които обитават жилищни сгради, трябва да осигурят най-малко по шест квадратни метра площ за най-малките породи кучета с тегло до 10 килограма. По-големите породи - и над 25 килограма, трябва да разполагат с 8-10 квадратни метра площ за обитаване.

Стопани, които ще отглеждат животните на открито, трябва да им направят подслон или къщичка за защита от неблагоприятни атмосферни условия. Ако кучето бъде вързано, то въжето трябва да е дълго поне пет метра, за да може животното свободно да се движи и при възможност стопанинът трябва всеки ден да го разхожда.

Общината задължава с договор и декларация, подписани от всеки кандидат, на животните да бъдат осигурявани достатъчно количество храна и вода, както и редовно ветеринарномедицинско обслужване и незабавно лечение, ако заболеят. Стопаните трябва да предприемат и всички мерки осиновените кучета да не избягат. Общината ще проверява на място при какви условия живеят осиновените кучета, а стопаните ще трябва, когато им поискат, да предоставят информация за състоянието им.

Ако осиновител се откаже да полага повече грижи, трябва да върне кучето и да плати 200 лева неустойка на общината, посочват от кметската управа.

 
БТА