В Измайл спокойни за контактите с Добрич
В Измайл спокойни за контактите с Добрич / netinfo

“Нямаме притеснения за връзките ни след влизането на България в ЕС. Имаме дългогодишни приятелски взаимоотношения с Добрич и се надяваме да ги запазим”,  заяви Владимир Елкин – депутат в градския съвет на град Измаил, Украйна по време на тържествата в Добрич по повод присъединяването на България към Европейския съюз.

Елкин е оставил покана до кмета на града Детелина Николова за реализирането на пленер в Измаил с участие на добрички и украински творци.  Поводът е 10-годишнината от реконструирането на църквата “Света Троица” в бесарабското село Лощиновка, Измаилски район. Идеята е 10 дни творците да рисуват, а след това произведенията им да бъдат подредени в изложба, която да гостува и в Добрич.

“Основен принос за това в Лощиновка да има пак църква, да има камбани и те да пеят отново има зам.областният управител Михаил Стоев” - се казва в писмото-покана до президента Георги Първанов от името на жителите на бесарабското село, подписано от председателя на културно-просветното дружество “Света София” Иван Степанович. Тържеството в Лощиновка за годишнината на храма се предвижда на деня на Света Троица.