В Езерец започва младежки лагер Предизвикай се да компостираш”
В Езерец започва младежки лагер Предизвикай се да компостираш” / netinfo

В шабленското село Езерец започва младежки лагер под наслов „Предизвикай се да компостираш“, организиран от екологично сдружение „За земята”. Лагерът ще се проведе в периода 15-18 септември, а участниците ще имат възможност да се запознаят в детайли с компостирането – на теория и на практика. Желаещите ще могат да се включат в направата на различни видове компостери.

Представители на сдружение „За земята“ и гост-лектори ще представят различни видове компостери и как работят те.  Ще бъдат дадени полезни съвети за това как „боклука“ може да се превърне отново в „храна“ за саксиите на балкона, градинката пред блока или на село. Ще бъде демонстрирано и как се правят компостиращи тоалетни.

Участниците в лагера ще помогнат за изграждането на обществен компостер на община Шабла. Целта е да се намалят отпадъците на общината, а примерът й да бъде последван и от други населени места.

По време на лагера ще се дискутират причините за социалната, икономическа и екологична криза като криза на човечеството и възможностите за промяна на консуматорското общество, в което  живеем.

Лагерът „Предизвкай се да компостираш“ се осъществява в рамките на проект "Училища за устойчиво развитие и активизъм", който се реализира от сдружения  „За Земята“ и „Приятели на Земята Европа“.