В евакуираните села Одринци и Долина хората се връщат, за да хранят животните си
В евакуираните села Одринци и Долина хората се връщат, за да хранят животните си / Дарик Добрич - архив

Продължава контролираното изпускане на язовир Одринци. Водата се изпуска с интензитет от 5 кубика на секунда, което е почти максимално възможното, съобщи за Дарик кметът на сeло Одринци Димитър Минев. Той информира, че нивото на водата е спаднало с 4 см. Обстановката в селото постепенно се нормализира. Няма наводнени къщи и дворове, залети от водата са само два терена, които са извън регулацията на селото и част от земите по поречието на реката.

„Направено е предложение от наша страна за отмяна на евакуацията. И в момента голяма част от хората с разрешение на полицията се прибират по домовете си за час-два, за да нахранят животните си” – разказа Минев. Той сподели още, че за четвърти мандат като кмет не е преживявал подобна ситуация като сегашната. Според него, за да се стигне до сегашното положение основната причина е в несъгласуваността между институциите.

„Този път благодаря на всички, че намериха сили и се разбраха по всички въпроси, действахме  съгласно разпоредбите и резултатът е налице” – коментира Димитър Минев. Той припомни, че има отпуснати средства за първия етап от корекцията на дерето на Суха река, който започва от с. Златия, минава през с. Долина и стига до с. Одринци. „Сега се надяваме правителството да отпусне средства и за следващия етап  на корекцията” – допълни Минев.

Спокойна е обстановката и в с.Долина, информира пред Дарик кметът на селото Калинка Христова. Тя също смята, че евакуацията на жителите може да бъде прекратена. В селото има  частично залети дворни места, зеленчукови градини и земеделски земи, най-вече в ниската част към язовир Златия. Няма обаче наводнени къщи, съобщи Христова.

„Преди две години почиствахме дерето в регулацията на селото с  изрязване на храстите” – посочи кметицата. И тя се надява да бъдат отпуснати бъдат средства за почистване и продълбочаване на дерето на реката.