В Двореца ще има нова арт-галерия
В Двореца ще има нова арт-галерия / Дарик Добрич
В Двореца ще има нова арт-галерия
74410
В Двореца ще има нова арт-галерия
  • В Двореца ще има нова арт-галерия

Държавен културен институт – Културен център “Двореца” в Балчик ще се сдобие с нова арт-галерия, която редом до Ботаническата градина и самия дворец на кралица Мария, ще бъде атракция за туристите.  В галерията ще намерят място скулптури, пластики и керамики, които до този момент не са били показвани, поради липса на възможност да се излагат във вила “Тихото гнездо”.

Работата по арт-галерията започва от следващата седмица. Проектът, по който се реализира, е започнал още през 2009 година и се осъществява съвместно с община Текиргьол, община Балчик, Университетът “Овидиус” в Констанца и Университетска ботаническа градина Балчик. По същия проект ще се обособи и информационен център, който ще се намира до арката на входа на културния център.

Директорът на института Жени Михайлова съобщи, че предстои изследване на всички движими паметници на културата в Двореца, които имат историческа, археологическа или архитектурна стойност. Това са паркови елементи като делви, кашпи, питоси, плочи, метални пластики и др. Те са 170 на брой, описани са от екипа и информацията за тях е изпратена на Националния институт за недвижимо културно наследство, откъдето се очаква да се произнесат за принадлежността на елементите към държавния културен институт. В изследването на артефактите ще помогнат и специалисти от Сицилия, които ще посетят Двореца през идната година, каза още Михайлова.